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Mr. Ralph Houser

Halliburton $ervices
Drawer 1431
Duncan, Oklahoma 73536-0100

Dear Mr. Houser:

In your
on the legal
service west

letter of February 24, 1986, you request a ruling
ty of the use of the vessel STAR PEGUSUS to

coast offshore oil/gas wells on the United States
outer continental shelf (OCS) or in state waters. You state
that the STAR PEGUSUS is a foreign-built, foreign-flag vessel
which™has "n¢vel" features which make it the only vessel
suitable for|the proposed operation. If we approve the
described use of the vessel, you intend to purchase it and

document it under the United States flag and crew it with
United States citizens.

The proposed use of the STAR PEGUSUS consists of
performing stimulation services to OCS wells. The vessel would
travel to a well location where the equipment (pumps and
chemical storage tanks) on the vessel would be used to blend
and inject into the wells a chemical solution to stimulate the
production of oil/gas from the well being serviced.

I

Title 44, United States Code, section 883 (46 U.S.C. 883,
often called |the Jones Act), prohibits the transportation of
merchandise hetween points in the United States embraced within
the coastwis¢ laws in any vessel other than a vessel built in
and documentgd under the laws of the United States and owned by
persons who adre citizens of the United States. A point in
United Stateg territorial waters is considered a point embraced
within the cqdastwise laws of the United States, for purposes of
this provisi%n. The territorial waters of the United States
consist of tHe territorial sea, defined as the belt, 3 nautical
miles wide, gdjacent to the coast of the United States angd
seaward of tHe territorial sea baseline.

Section§4(a) of the Outer Continental Shelf Lands Act of
1953, as amenided (43 U.S,C. 1333(a)) (OCSLA), provides, in
pertinent part, that the laws of the United States are extended
to "... the subsoil and seabed of the outer Continental Shelf
and to all artificial islands, and all installations and other
devices perm%nently or temporarily attached to the seabedqd,
which may be lerected thereon for the purpose of exploring for,
developing, or producing resources therefrom ... to the same
extent as if ithe outer Continental Shelf were an area of
exclusive Federal jurisdiction.located within a State."



Under the foregoing pProvision, we have ruled that the
coastwise laws are extended to mobile rigs during the periog
they are sectired to or submerged onto the seabed of the ocs
(Treasury Detision 54281(1)). Subsequent rulings applied the
same principles to drilling platforms, artifi¢igl islands, and
other installations ang devices attached to the OCS for any of

the requisite purposes.

In our interpretation of these Provisions, we have held
that the use of a vessel to blend, mix, and place cement in oil
wells is not a use of the vessel in coastwise trade. On the
basis of thisg ruling, we have ruled that the use of a non-
Ccoastwise-qualified vessel in oil well stimulation, described
as the blending of Specific mixtures of water, hydrochloric
acid and other agents and then Pumping the blended mixture into
an oi{‘fleld, is not coastwise trade. We have ruled that the
transportation of the cement used in the 0il wells ang that of
the chemicals, etc., used in the 01l well stimulation is not
Coastwise trade subject to 46 U.S.C. 883 because such transpor-
tation is only of supplies incidental to the vessel's service
which are consumed in that service.

Accordingly, the use of the STAR PEGUSUS as described, for
oil/gas well |stimulation services, whether the oil/gas wells
are on the United States 0OCS or in territorial waters, would
not violate the Coastwise laws.

Sincerely,
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Kathryn C. Peterson
Chief

Carrier Rulings Branch




